Lär känna vår kandidat till EU-parlamentet Evin Incir

Vem är du? 
Jag heter Evin Incir, är 34 år gammal och kandiderar för Socialdemokraterna till EU-parlamentet på plats 5.

Vad har du för bakgrund?
Jag bor i Eriksberg i Uppsala, men är ursprungligen kurd från de turkiska delarna. Jag kom till Sverige som 6-åring och växte upp i Göteborgsförorten Bergsjön, men flyttade till Uppsala för att plugga juridik 2009. Jag började mitt partipolitiska engagemang tidigt, som 14-åring. Jag har haft äran att sitta i SSU:s förbundsstyrelse 2011-2015 som utrikespolitisk talesperson och internationell ledare. Därefter var jag generalsekreterare för IUSY (International union of socialist youth, SSU:s internationella samarbetsorganisation) och efter det jobbade jag på Olof Palmes Internationella Center.

Vad gör du idag?
Idag jobbar jag som Socialdemokraternas biträdande internationella sekreterare.

Vad är din vision för Europa?
Jag kandiderar till Europaparlamentet för att jag vill kämpa för ett demokratiskt, jämlikt och feministiskt Europa. Över hela landet, inom hela EU, finns det miljonprogram liknande det som jag själv växte upp i, Göteborgsförorten Bergsjön. Människor föds, lever och dör på ojämlika villkor. Europa slits isär – här som där. Vi kan stoppa den destruktiva spiralen – vi kan bygga ett bättre Europa. Därför är EU-valet livsviktigt för mig som socialdemokrat – jag har bestämt mig för att vara en motkraft. Vi ska ha ett Europa där alla får samma livschanser– oavsett om du föds i ett förmöget hem på Östermalm eller i miljonprogramsområden i Amsterdam.

Vad är dina prioriterade frågor i EU-valet?
Att försvara mänskliga rättigheter och bekämpa högerextremismen. För att göra det måste vi öka jämlikheten och bryta segregationen runt om i Europa. Jag kommer också kämpa för jämställdhet och för en ambitiös miljö-och klimatpolitik.

Därför driver jag:

– Ett demokratiskt Europa – dra in bidrag till medlemsländer som kränker mänskliga rättigheter, nedmonterar demokratin och inte tar sitt ansvar för människor på flykt.
– Ett jämlikt Europa – där segregationen och klassklyftor bekämpas. Lika lön för lika arbete, ett socialt protokoll och investeringar i att rusta upp miljonprogrammen.
-Ett feministiskt Europa – där kvinnor har hela lönen och halva makten. Fler kvinnor behöver komma i arbete och löneskillnaderna måste upphöra. Vi ska stå upp för kvinnors rätt till sina grundläggande rättigheter, så som rätten till vår egen kropp, aborträtten.
– Ett hållbart Europa – EU ska ta ledartröjan för klimatomställningen. Vi måste bland annat göra utsläppsrätterna dyrare och förbjuda engångsplast. Vi måste också förbjuda fler miljöfarliga kemikalier. Vi måste också ställa högre krav på storföretag som släpper ut mest.

I vilket utskott i EU-parlamentet vill du sitta?
Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor (LIBE) för att kämpa för mänskliga rättigheter och att medlemsstater som inte ställer upp på universella värden ställs till svars, inte bara i ord utan också i handling. 

Varför ska man rösta på Socialdemokraterna?
Om man vill se ett Europa som sätter människan före marknaden, som bekämpar högerextremismen och räddar klimatet. Socialdemokraterna är det parti som tar dessa ödesfrågor på allvar. Vi snackar inte bara, vi levererar också.

Varför ska man kryssa dig. Hur skiljer du dig från de andra kandidaterna?
Som ung kvinna uppvuxen i förorten vet jag hur det är växa upp med andra förutsättningar. Jag kommer kämpa för att alla unga får samma chans oavsett om man bor i Bergsjön i Göteborg, Gottsunda i Uppsala eller Östermalm i Stockholm.

Vad är din favoritserie?
Just nu: Störst av allt

Favoritmat?
Dolma

facebook Twitter Email